A Grander - Technológia az uszodában

Alapvető információk

A Grander - Technológia természeti energiákkal működik. Ebbéli minőségében arra törekszik, hogy a víz mesterséges egyensúlyát oly módon tartsa fenn, hogy a szükséges vegyszerek (pH- szabályozók, klór, stb.) mennyiségét a lehetséges minimumra csökkenteni lehessen, és ezzel szemben egy természetes biológiai egyensúly elérésére törekedjen.

Minőségi követelmények

Az egyes uszodák a fürdővíz előkészítésének szempontjából rendkívül eltérő módon üzemelnek, ezért feltétlenül szükséges a Grander - tanácsadó megfelelő rendszeranalízise a helyszíni adottságok felméréséhez. A helyszíni szemle során felmérjük a meglévő állapotot a Grander - Technológia bevetése előtt.

A vízelemzés adatai alapján és az egyes uszodák sajátos adottságainak felmérése után határozzuk meg az alkalmazandó készülék(ek) dimenzióit.

Többéves tapasztalatok segítenek abban, hogyan lehet fokozatosan a Grander - Technológiával összehangolni az uszoda rendszerét, hogy hosszútávon ideális megoldás születhessen - ebben részletes tanácsadás és írásos útmutató segíti az üzemeltetőt.

Ebben központi szerepet játszik a pH-érték pontos beállítása, az alkalmazott klórmennyiség csökkentése, valamint a szükséges mennyiségű friss víz biztosítása.

Nyilvános uszodákban természetesen mindenkor be kell tartani a törvényi előírásokat.

Az uszodaüzemeltetők haszna kézenfekvő:

Egyrészt csökkenthetőek a költségek az alkalmazott klór és egyéb vegyszerek mennyiségének redukálása által. Sokkal nagyobb jelentőségű azonban az a szempont, hogy a legtöbb fürdővendég kellemesen meglepődik, és elégedetten távozik, ami által jelentős "imagejavulás" érhető el. A törvényes keretek betartásával, és az optimális készülékek kiválasztása által a siker gyakorlatilag előre be van programozva.

A minőségbeli javulást a fürdővendégek általában az alábbiak alapján érzékelik:

* a víz érzete lágy és selymes
* egyértelműen kevesebb a klór miatt égő, piros szem
* a bőr nem szárad ki annyira
* az érzékeny bőrű emberek esetében akár el is tűnhetnek a viszketési panaszok
* általánosan elmondható, hogy az élénkített vízben fürdött ember frissen és ellazultan érzi magát.

Alkalmazási terület: Privát és nyilvános uszodák

2008. augusztus 16., szombat

Fontanivas szabadtéri fürdő, Ilanz - SvájcAbszolút környezetbarát

Graubünden a legnagyobb svájci kanton: A "Fehér Aréna" Flims-Laax közelében fekszik Ilanz városa. Az idilli Fontanivas szabadtéri fürdő az erdő mellett terül el. Sport-, úszó-, nem úszó- és egy gyermekmedence, valamint egy óriáscsúszda és röplabdapálya nyújt optimális kikapcsolódási lehetőségeket.

1996/97-ben a létesítményt teljesen felújították és a legmodernebb technológiával látták el. Brigitte Vesti, az Ilanz térségi uszodaközösség jelenlegi elnöke a felújítások megkezdése előtt nagy hangsúlyt fektetett "egy teljesen környezetbarát fürdő" létesítésére. A vízhőmérséklet szabályozására létesített szolárrendszer mellett 2001-ben Grander - berendezéseket telepítettek az egész uszoda ellátására.

Maurus Vinzens úszómester csodálkozik: "A kémiai adalékanyagokon kb. 40 % megspórolható. Az amúgy rendkívül nehézkes tavaszi nagytakarítási munka sokkal rövidebb - még az óriáscsúszdát is sokkal ritkábban kell takarítani, mivel szinte alig van lerakódás."

"A Grander - technológia beüzemelése csakis pozitív hatásokat gyakorolt uszodánkra és a fürdővendégeink vízminőséggel kapcsolatos visszajelzései kiválóak" összegzi Brigitte Vesti tapasztalatait.

KR Friedrich Slama privát uszodája - AuszriaVálogatott evőeszközök az üzletben, válogatott víz a medencében

A hagyományokban gazdag Slama név Bécsben olyasmi, mint a minőség más néven. A hatodik kerületi Mariahilfer Strasse-ban található régi áruházzal kapcsolatban a helyiek automatikusan az értékes evőeszközökre, üveg- és porcelántermékekre asszociálnak.

Az idős főnök, Friedrich Slama számára 1995-ig komoly gondjai voltak a házi úszómedencével. Ha két-három napig nem üzemelt az áramoltató berendezés, a bekapcsolást követően barna víz folyt a medencébe a vezetékek rozsdásodása miatt. 1995-ben a sikeres kereskedő beépíttetett egy Grander-vízélénkítő berendezést - azóta a beltéri medencét klóradalék alkalmazása nélkül üzemelteti. Rendszeresen ellenőrizteti vizét a helyileg illetékes bécsi elöljárósági osztállyal, és az eredmény minden alkalommal nagy vigasságra ad okot Slamának, mert a hivatalnokok újra és újra meg akarják magyarázni neki, hogy a vizsgált víz nem származhat az ő úszómedencéjéből, hiszen egy rendszeresen használt uszodában egyszerűen nem fordulhat elő ilyen tiszta víz. De mégis milyen oka lenne a vállalkozónak kifizetni a vízminta vizsgálatokat, és hazudnia saját magának? A hatás öt éve töretlenül tart. Slama: "Nagyon kellemes érzés. A víz nem szaglik, a szemek nem égnek, nem viszket a bőr, mint ahogy az más fürdőkben gyakran előfordul, ahol klórt használnak a fürdővízben. És mivel a Grander-vízélénkítés már öt éve sikeresen működik - ebben az időszakban talán háromszor vagy négyszer ha lecseréltük az uszoda vizét - nincs okom kételkedni benne, hogy a jövőben is működni fog!"

Füsseni uszoda - Németország"Vallási harcok"

A városi főépítész kezdeményezésére és az akkori polgármester - Wengert - támogatásával beépítettek a városi uszodába egy Grander - féle vízélénkítő berendezést.

A megvalósítást megelőzte pár "vallási harc". Sok olyan felszólaló volt, akik nem tartották sokra a Grander - élénkítést. A "kidobott pénz" még viszonylag ártalmatlan megnyilvánulás volt, amit a vállalkozó szellemű polgármesternek végig kellett hallgatnia, végül azonban elérte célját.

Hubert Kotte úszómesterként 30 éve istápolja a kisgyermekeket az úszástanfolyamon, és a versenycsapatot a füsseni uszodában. Mivel naponta 3 - 5 órát tartózkodik a vízben, elsőként vette észre a különbséget, ami a beépítést követően érzékelhető volt.

"Régebben a klórszag már a pincébe is követett, most teljesen eltűnt" - emlékszik vissza. A versenyszerű úszóknak, akiknek az edzésen szintén órákat kell a vízben tölteni, szintén kimondottan jól jön, hogy nem szenvednek a fájdalmas, begyulladt szemektől, amik az amúgy magas klórtartalmú víz esetében elkerülhetetlenek. Mivel Hubert Kotte elkíséri csapatát egész Németországban, rengeteg uszodát, és az azok közötti különbségeket is ismeri. Véleménye szerint "egy olyan uszoda sincs, amelynek olyan jó lenne a vízminősége, mint a miénknek, amióta a Grander - vízélénkítő készüléket beépítettük."


Trauchgau uszoda - NémetországEngelbert Kienle trauchgau-i fürdőmester valami olyasmi, mint egy ellenállási mozgalom harcosa. Egy barátja évekkel ezelőtt fogadást ajánlott neki. Azt állította, hogy másnap reggel még meg tudja mondani, melyik az a víz két minta közül, amelyik előző este át lett engedve egy vízélénkítőn. Kienle fürdőmester ugyan elvesztette a fogadást, végső soron azonban hatalmas szemléletbeli változást nyert vele: beépíttetett egy vízélénkítőt az uszodában.

Az első eredmény: "Már pár nap elteltével tudtam, ez fontos lépés volt az uszoda javára, nos a víz, az teljesen más lett, sokkal lágyabb, és azt is észrevettem, hogy kevesebb klórral is kijövök. Ez különösen jó az embereknek, lágyabb érzetű a bőrön, a szemirritációk egyértelműen csökkentek, és a környezeti terhelés is csökken."

A második eredmény: Az egészségügyi hivatal négy éven át tartó folyamatos ellenőrzése - ami nem könnyű feladat a községi alkalmazottnak! - az előírt minimális klórszint alatti vegyszerfelhasználás ellenére semmilyen kifogásolnivalót nem talált a csíraszám vizsgálat során. A harmadik eredmény: mindenki boldog, Trauchgau-ban béke honol.

Pöchlarni uszoda (Ausztria)


Fitten az élénkített vízben

Christian Wippel tanult kertész. Három éve dolgozik úszómesterként az alsó-ausztriai Pöchlarn városi uszodájában. Szakmaváltása előtt a fiatalembernek nem igazán volt oka a vízről, mint elemről elmélkedni. Ez megváltozott akkor, amikor látta, mennyi klórt és egyéb tisztítószert kell alkalmazni, hogy a fürdővizet tartósan frissen lehessen tartani.

A legtöbb - főleg régebbi - vízkezelő berendezés esetében, mint amilyen a pöchlarni is, csak nehezen oldható meg a víz tisztán tartása. A nagy meddence 1.500 m3 vizet, a gyermekmedence 30 m3 vizet tartalmaz. 2001 augusztusában, a fürdőszezon közepén a szűrő kilyukadt. Ez a fürdő bezárásához vezetett.

"Mivel a létesítményt magas életkora miatt már nem lehetett a legújabb műszaki szintre fejleszteni, azt javasoltam a főnökömnek, a pöchlarni polgármesternek, hogy építesse be a Grander - vízélénkítést." Emlékszik vissza Wippel. 2002 elején, épp időben a fürdőszezon kezdete előtt a fürdőt teljesen átépítették. A Grander - vízélénkítés telepítése mellett létesítettek egy ivókutat is, amelynek vizét természetesen szintén Grander - technológiával élénkítették. Wippel megfigyelte, hogyan fogadják a fürdővendégek az ivókutat: "Az emberek palackokban vitték haza a vizet, annyira tetszett nekik!"

Nagyon sok fürdővendég annak örül, hogy a szúró klórszag megszűnt. Franz Knapp, a festő, akinek szélütése volt, már csakis a pöchlarni uszodában végzi vízalatti gimnasztikáját.

Karlsdorfi uszoda (Ausztria)

Kimagasló vízértékek

A Graz közelében lévő Karlsdorf uszodája "élményfürdő". Az üzemeltetők csakis a legmasabb színvonalat akarják vendégeiknek nyújtani. Helmuth Adam elmondja, miért döntött a község a Grander - technológia beépítése mellett: "Motivációnk a látogatóinknak nyújható maximum volt. Ehhez hozzátartozott a médiában oly sokat dicsért Grander - technológia bevonása is."

Fritz Edelmann úszómester naplót vezetett az uszoda számára fontos adatokról: "A pH-értéknek a 6,9 - 7,6-os tartományban kell lennie, a miénk konstans 7,3. A redox érték, amely a vízminőségről ad tájékoztatást 784-nél van, a szabvány 578 - 900 között van. Ezeket az értékeket korábban soha nem tudtuk elérni, és csak a Grander - technológia által sikerült biztosítani." Természetesen a kémiai adalékanyagok mennyiségét is csökkenteni lehetett.

"A víz lényegesen tovább friss és tiszta marad akkor is, ha a víz visszaforgatása és igénybevétele magas a nagyüzem miatt" mondja az úszómester.

Az úszómedence mellett a zuhanyzók, a pezsgőfürdők, a búvármedence és a házi büfé által készített italok mind kizárólag a Grander által élénkített vizet használják.

Alpbachi teremuszoda (Ausztria)


Növekvő látogatólétszám

A tiroli Alpbach községnek saját bizottsága van az uszodacsarnok felügyeletére. Kb. Egy évvel ezelőtt a község tanácsának egyik tagja a saját Grander - élénkítőjéről áradozott. Többször is ösztönözte a bizottságot egy ilyen beépítésére az uszodában, mondván, ez számtalan előnyt biztosítana. A bizottság pár tagja ugyan rendkívül szkeptikus volt, végül mégiscsak sikerült egyhangú határozatot hozni. A hozzájárulás során mértékadó volt, hogy elégedetlenség esetére teljes visszafizetési garancia állt fenn. Eme egyezmény alapján a Grander - technológia működését mélyrehatóan "tanulmányozhatták".

A Grander - berendezés beépítésének híre gyorsan elterjedt Alpbachban. Sok vendég csupán azért jött el, hogy a Grander - féle élénkített víz különlegességeit megismerje. Ez a szájról szájra járó hír 15 %-kal megnövelte a látogatófrekvenciát. Ami az úszást kedvelőkre a leginkább hatott az az a tény, hogy a víz "selymesebb" érzetű és kellemesebb a szemnek és a bőrnek. A szúrós klórszag rövid időn belül érzékelhetetlenné vált - Alpbachban is csökkenteni lehetett az adalék vegyszerek mennyiségét.

Az étteremtulajdonos is több vendégnek örvend. Többek között megnőtt a kávéfogyasztás, amely a Grander - berendezés beépítése óta "finomabb". A konyhában nem szükséges állandóan a vízkőlerakódásokat tisztogatni az edényekről - nem képződik már újra.

Mellékesen: egy vendégnek már csak 39 tempóra van szüksége egy távhoz, régebben ehhez 42 - 43-ra volt szüksége.

A Cati in Son Rehabilitációs centrum pezsgőfürdője, Norvégia


Tapasztalatok a messzi északról...

Norvégia volt az első skandináv ország, ahol bevezették a Grander-technológiát. Az eredmények meglepőek voltak. Itt van három példa:
A Cato in Son rehabilitációs központban összetört, balesetet szenvedett embereket kezelnek. Paul Gummerson menedzser kimondottan szkeptikusan fogadta a Grander-technológia koncepcióját, mégis hozzájárult 2000 elején egy vízélénkítő készülék beépítéséhez. Különösen kedvelt a rehab-központban a pezsgőfürdő, amelyet kellemes, meleg (38°C) vízzel üzemeltetnek.

Két héttel később a pácienseknek feltűnt, hogy megszűnt a klórszag és a víz érzete sokkal lágyabb és selymesebb lett a bőrön. Mivel a medence körüli padozat műanyag, kimondottan problémás annak tisztítása, mert a klór miatt minden egyes vízcsepp meglátszik. A Grander-technológia alkalmazása óta a padlót már csak egyszerűen feltörlik egy ronggyal; a vizet elegendő háromhetente lecserélni, szemben az addigi heti egy alkalommal. Paul Gummerson: "Nem tudjuk, hogyan működik ez a találmány, de hogy működik, azt pontosan tudjuk!"

Raufoss Badeland, Norvégia


Csökkentett energiaköltségek

Oslótól északkeletre, kétórányi autóútra fekszik a "Raufoss Badeland", Norvégia egyik legnagyobb, különösen a gyerekek által kedvelt élményfürdője. Nem túl régóta beépítettek egy Grander - készüléket a fővezetékbe és négy élénkítőrudat a szűrő és kiegyenlítő tartályokba.

A beépítés oka annak reménye volt, hogy az uszodák üzemeltetési költségeinek nagy részét kitevő energiaköltségeket csökkentsék. Nina Sell, műszaki vezető: "Az uszodáknak alapvetően magasak a költségei, ami nagyrészt az áramfogyasztásra vezethető vissza. Gazdaságosságunkat csak a költségeink minimalizálásával, tehát főként az áramköltségek csökkentésével érhetjük el. Az alapszükségletek biztosítására fix árammennyiséget kapunk az elektromos művektől, a csúcsidőkben, amikor az áramszükséglet a magasba szökik, kénytelenek vagyunk magas áron megvásárolni a szabadpiacon az energiát. A Grander - technológia beépítése óta azonban a csúcsidős áramszükségletünket jelentősen csökkentettük."

Mivel a fürdővendégeinktől azt a visszajelzést kaptuk, hogy a medencék vize melegebb lett, csökkentettük a fűtési hőmérsékletet. Biztosak vagyunk benne, hogy a hőátadás jelentősen javult. A paraméterek - a látogatók frekvenciája, a csúcsidők, stb. - ugyanazok voltak, mint az előző évek összehasonlítási időszakában. Az áramfogyasztás mégis jelentősen csökkent." Az élményfürdő fő problémáját tehát, amellyel már évek óta szemben álltak, sikerült megoldani a Grander - technológiával.

Csupán pár nappal a beépítés után Nina Sell asszisztense azt vette észre, hogy csökkent a klórszag az uszodában, a fürdővendégek a bőr kellemes érzetéről számoltak be, a gyerekek pedig nem panaszkodtak az amúgy állandóan piros szemek miatt.

Nincsenek megjegyzések: